ظهور پس از ارتداد اکثر معتقدین به امامت حضرت مهدی
تعبیر برخی از روایات ما چنین است که ظهور آن بزرگوار اتفاق نمیافتد، «حَتَّى یَرْجِعَ عَنْ هَذَا الْأَمْرِ أَکْثَرُ الْقَائِلِینَ بِه»[1]! تعبیر امام عسکری(علیه السلام)[2] بسیار سنگین است. یعنی بیشتر معتقدین به امامت حضرت، از این عقیده برمیگردند و سپس ظهور آن بزرگوار محقق خواهد شد.این روایت به معنای آن نیست که ما در راستای بیاعتقادی به امام عصر(علیه السلام) قدم برداریم تا ظهور نزدیک شود! اگرچه این معنا به شکل عجیبی شهرت پیدا کرده اما مشخص نیست اصلاً کسی در عالم تشیع چنین معنایی را از این روایت برداشت کرده است یا خیر! در بین طلبه ها قاعدهای وجود دارد که «رُبَّ شُهرَةٍ لا اصلَ لَها»، برخی چیزها بسیار مشهور است اما هرچه بررسی میکنیم، قائلی برای آن وجود ندارد! این نیز از آن دسته است. من با همه مطالعاتی که داشتهام، تابه حال در هیچ کتاب و نوشتهای از هیچ کسی، مشهور یا غیر مشهور ندیدهام که او ابراز کند که چنین اعتقادی دارم! چنین آدمهایی اگر هم باشند، علی القاعده تعدادشان در دورهی تاریخ تشیع زیاد نبوده است. چنین فهم و برداشتی را هیچ شیعه و اهل سنتی از این روایات نداشته است. روایات مربوط به ظهور حضرت مهدی(سلام الله علیه) در کتب اهل سنت هم نقل شده است اما آنان نیز چنین برداشتی نداشتهاند.
در روایات پیشبینیهایی شده که مثلاً وقتی زمین پر از ظلم و جور شود، حضرت ظاهر میشوند. در میان اهل سنت نیز مشاهده نشده است که کسی توصیه کند که دست به ظلم و جور بزنید تا ظهور آن موعود نزدیک شود! لذا نه در میان شیعه و نه در بین اهل سنت چنین چیزی مشاهده نشده است.
اگر در روایات چنین مسئلهای را گفتهاند، خواستهاند به نحوی از آن طرف به شما هشدار دهند که حتی اگر زمین هم پر از ظلم و جور شد، شما دست از اعتقاد خود بر ندارید. فکر نکنید کار به آخر رسیده و رشتهی کار از دست خدا به در رفته است و دیگر قابل اصلاح نیست. به آنجا هم که برسد، خدای متعال قدرت نمایی میکند و حجت خود را ظاهر و بارز میکند. شما درست از طریق حق برندارید! اگر گفتهاند «حَتَّى یَرْجِعَ عَنْ هَذَا الْأَمْرِ أَکْثَرُ الْقَائِلِینَ بِه» ظهور اتفاق نمیافتد، مگر اینکه اکثر آنان که به امامت اعتقاد دارند، از عقیدهی خود برمیگردند و از آن دست میشویند، به این معناست که شما جزء آن اقلیت باش و با اکثریت همراه نشو. لذا در روایات داریم که میفرمایند: «تَمَسَّکُوا بِالْأَمْرِ الْأَوَّل»[3]، یعنی به همان اعتقادی که پدر و مادر و قدمای شما داشتهاند، باقی بمانید.
[1] کمال الدین و تمام النعمة، ج 2، ص 385.
[2] امام جواد (علیه السلام) در روایت دیگری میفرمایند: ...أَنَّهُ یَقُومُ بَعْدَ مَوْتِ ذِکْرِهِ وَ ارْتِدَادِ أَکْثَرِ الْقَائِلِینَ بِإِمَامَتِهِ (کمال الدین و تمام النعمة، ج 2، ص 378).
[3] الغیبة (للنعمانی)، ص 159.
کوتاه و شنیدنیهای مرتبط
اطلاعات
- آلبوم سخنرانی: متفرقه
- برگزارکننده: متفرقه
- دسته بندی: تذکرات اخلاقی